Evropský sbor solidarity - Solidární projekty

10. 1. 2024 Libor Zajíc Národní ostatní

Solidární projekt je ideálním prvním projektem mladých lidí, kteří chtějí své okolí měnit k lepšímu. Evropský sbor solidarity umožňuje mladým lidem získat cenné zkušenosti v rámci dobrovolnického výjezdu. S výjimkou solidárních projektů, v nichž mohou mladí lidé podávat žádosti přímo, sbor zapojuje jednotlivce zejména prostřednictvím organizací, institucí a veřejných nebo soukromých subjektů, které organizují solidární činnosti.
Solidární projekty jsou národní aktivitou, kterou připravuje tým 5 mladých lidí (18-30 let), kteří jsou residenti ČR s cílem hledat východiska ze současných i budoucích společenských problémů, posílit vzájemné porozumění a přispět tak k pozitivním změnám a zasadit se o vytvoření inkluzivnější společnosti. Do projektu se může zapojit i MUNI jakožto zaštiťující organizace, která mladým lidem pomáhá s projektovou administrativou, nicméně zásadní projektová část leží na odpovědnosti samotného týmu mladých lidí.

Priority programového období Evropský sbor solidarity 2021 - 2027
Inkluze a diverzita: zapojení co největšího spektra organizací i jednotlivců do solidárních činností
Udržitelnost: realizace projektů environmentálně udržitelným způsobem; zvyšování povědomí účastníků o ekologických tématech
Digitalizace: umožnění kombinovaných aktivit; podpora činností zaměřených na posilování digitálních dovedností a digitální gramotnosti
Participace: podpora účasti mladých lidí na demokratických procesech a jejich občanské angažovanosti

Projektové období trvá 2-12 měsíců. Financování je formou paušálu 595 eur/měsíc. Dále lze financovat náklady na kouče a také mimořádné náklady při zapojení účastníka se znevýhodněním.

Aktivita Solidárních projektů se vypisuje dvakrát ročně, přičemž aktuální uzávěrka je 20. 2. 2024 další pak 1. 10. 2024.
Pokud máte o podání tohoto projektu zájem, kontaktuje prosím Oddělení výzkumu a vývoje co nejdříve, nejpozději do 9. 2. 2024.

Všechny informace najdete na webu poskytovatele.

Důležitá data

Datum Popis
9.2.2024 Informování Oddělení VaV o záměru podávat projekt
20.2.2024 Konečná lhůta pro podání projektu
Exportovat do osobního kalendáře

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.