3. 11. 2019 Návštěva a seminář prof. Jakob Lothe 

Studenti oboru Norský jazyk a literatura měli tu příležitost setkat se osobně 3.listopadu 2019 na Masarykově univerzitě s profesorem Jakobem Lothe. Prof. Jakob Lothe vyučuje anglickou literaturu na univerzitě v Oslo a také napsal několik knih.

Tématem této přednášky byly jeho dvě knihy, Tidsvitner v norštině a Time’s Witnesses v angličtině. V první knize nalezneme příběhy mužů, kteří přežili holokaust. Druhá kniha je naopak o přeživších ženách. Jakob Lothe nám vyprávěl o jednotlivých příbězích, včetně příběhů přeživších z Československa. Osobně se potkal se všemi, jejichž příběhy jsou v knihách, a nechal si vyprávět jejich příběhy. Příběhy o životě před válkou, po válce a i o koncentračních táborech.

 V druhé části přednášky studentům také nastínil a zdůraznil způsob, jakým se snaží přistupovat k rozhovorům tohoto druhu a jak těžké je vlastně pokládat správné otázky a o tak hrozných zážitcích s oběťmi vůbec mluvit. Jsou podle něj velmi klíčové i pauzy během rozhovorů a vyprávění. Není tedy vůbec snadné vést tyto rozhovory písemně, osobní kontakt mu pomáhají se k dotyčným více přiblížit a lépe jim porozumět, více se také dotazovaní i otevřou. Také byl ke konci přednášky i prostor pro dotazy, prof. Lothe hlouběji vysvětlil průběh rozhovorů s dotyčnými a celá přednáška byla velmi zajímavá a obohacující pro všechny zúčastněné. Studenti budou moci v budoucnu tyto užitečné rady v rozhovorech určitě zužitkovat.

(Zuzana Bláhová, 10. 12. 2019)

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.